- Klima
Te og Klima
Klimaforandringer truer teproduktionen
Hvad kunne du tænke dig
at læse om?
Brancheforeningens indsats
Brancheforeningen for Kaffe og Te tager forandringerne meget alvorligt og arbejder på virksomhedsniveau med en mere ansvarlig produktion, der er implementeret gennem hele værdikæden.
Innovative løsninger
Der arbejdes med innovative løsninger og klimavenlige initiativer i produktionslandene, som skal hjælpe med til at bremse de negative effekter af klimaforandringer og sikre en bæredygtig fremtid for teproduktionen. Det inkluderer bl.a. investering i teknologier som præcisionslandbrug og avancerede vejrforudsigelsesværktøjer, der hjælper producenterne med bedre at forudsige og tilpasse sig de ændrede klimaforhold. Desuden forskes der i udviklingen af mere klimaresistente tesorter, som er tolerante bl.a. overfor ekstreme vejrforhold som tørke og oversvømmelser.
Teen skal fremtidssikres

Teens værdikæde

Teens lange rejse
Fra plukning af de første blade til fermentering og kvalitetskontrol – teen gennemgår en omhyggelig proces for at opnå sin karakteristiske smag, før den når din kop.
- Efter 3 – 5 år har tebusken nået en højde på 80 – 90 cm, som er ideel og busken er nu klar til at blive høstet fra.
- Teen plukkes manuelt eller med maskine. Traditionelt høstes teen ved håndkraft og en erfaren te-plukker kan plukke 30-35 kilo teblade på én dag. Den mængde er lig med 7 til 9 kilo færdigproduceret te.
- Den nyplukkede te spredes ud på store borde for at ”visne” i ca. 24 timer. Derved reduceres vandet i bladene og bladene bliver bløde.
- De visne blade skæres i stykker og køres gennem en rullemaskine, som knuser bladcellerne og frigør de safter og enzymer, der giver teen smag.
- Første tørring – Bladene spredes igen ud på store borde og fermenteres i løbet af et par timer, ved en speciel temperatur og luftfugtighed, som gør bladene brune.
- Anden tørring – Bladene tørres i en stor ovn. Efter en halv time får bladene den sorte eller mørkebrune farve man kender fra den sorte te.
- Teen gennemgår kvalitetskontrol for at sikre, at teen opfylder de nødvendige standarder.
- Teen sorteres efter bladstørrelse – Broken, Småbladet og Dust.
Herefter pakkes teen i store aluminiumsforede trækasser for at bevare den bedste aroma og smag under transporten.
- Teen transporteres med skib fra plantagerne til auktionshuse rundt omkring i verden. De største auktioner afholdes regelmæssigt og foregår fx i Mombasa i Kenya, Calcutta i Indien, Colombo i Sri-Lanka men også i London.
- Størstedelen af verdens teproduktion sælges på de store auktionshuse. Her smages teen af professionelle sensorikere, der vurderer teens kvalitet og bestemmer hvor meget te, hvilke typer te og fra hvilke plantager de ønsker at købe teen fra.
- Teen pakkes enten som løs te eller i teposer og teen distribueres gennem forskellige kanaler til grossister, distributører, detailhandlere og online markedspladser, inden den ender hos dig.
Klimaforandringer udfordrer teen
Teplanten er afhængig af regn for at opnå den optimale vækst. Forandringer i nedbørsmønstre påvirker udbyttet og både for meget og for lidt nedbør kan være skadeligt.
Udfordringerne kræver en samlet indsats fra alle aktører i teens værdikæde samt forskere og politikere, som alle skal være med til at udvikle robuste strategier, der skal fremtidssikre teproduktionen.
Det gøres bedst ved at fokusere på bæredygtig landbrugspraksis, forskning i klimaresistente tesorter og anvendelse af teknologiske innovationer, der skal være med til at sikre, at teen fortsat kan trives på trods af et skiftende klima.

Nedbørsmønstre

Temperaturstigninger

Skadedyr og plantesygdomme

Nye dyrkningsområder
Teens klimaaftryk
Teens klimaaftryk er en vigtig faktor i forhold til miljøpåvirkning. Ligesom andre fødevarer har teproduktion, distribution og forbrug et klimaaftryk.

BKT gør meget for at forbedre dokumentationen af klimaaftrykket og øge transparens i forhold til teens miljømæssige aftryk. Det inkluderer bl.a. bedre information om emballagens påvirkning og oplysning om korrekt affaldssortering.
Fødevarestyrelsen arbejder med at lancere et nyt klimamærke, som introducerer en standardiseret metode til vurdering af fødevarers klimabelastning. Det nye mærke vil være ens for alle og give forbrugerne bedre mulighed for at træffe de bedste miljøhensyn.
Økologi og certificeringer
I Danmark er bl.a. Økologimærket, Fairtrade-mærket og Rainforest Alliance blandt de mest anerkendte certificeringer. Mange kender disse mærker, som alle har spillet en rolle i at fremme ansvarligt dyrket te og fortsat giver forbrugerne mulighed for at træffe et oplyst valg.
Certificeringer er for mange lig med tillid, til at teen lever op til de specificerede kriterier indenfor etik og miljøhensyn. Men det er vigtigt at huske, at teen ikke behøver en officiel certificering for at være dyrket med respekt for miljøet og under ansvarlige arbejdsforhold. Mange virksomheder vælger at udvikle egne initiativer, som mere direkte støtter deres egne leverandører, som arbejder og prioriterer ansvarlighed.

FN’s verdensmål
FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling blev vedtaget i 2015. Verdensmålene er blevet et fundament for en global indsats for bæredygtighed og fungerer som en rettesnor for brancher verden over.

Verdensmålene og tebranchen
FN’s verdensmål omfatter 17 hovedmål og 169 delmål, som arbejder mod en bæredygtig fremtid for mennesker, natur og klima frem mod 2030.
I tebranchen har FN’s verdensmål skabt inspiration til at fremme bæredygtighed på flere niveauer. De fleste producenter arbejder aktivt med at integrere verdensmålene, især mål 12 om ansvarligt forbrug og produktion. Målet understøtter mere bæredygtige produktions- og forbrugsmønstre, som er afgørende for at reducere branchens miljøaftryk.
Der er også fokus på mål som fødevaresikkerhed, bæredygtigt landbrug (2), adgang til bæredygtig energi (7) og anstændige arbejdsvilkår samt økonomisk vækst (8). Alle er mål som er betydningsfulde, ikke kun for teen men også for samfundet, da de alle bidrager til en mere retfærdig og bæredygtig verden.
Undervisningsforløb om FN's verdensmål
For at øge bevidstheden om te og FN’s verdensmål kan du her på siden tilgå et gratis undervisningsforløb til skolernes mellemtrin og udskoling. Materialet giver en grundig indsigt i, hvordan verdensmålene spiller en central rolle i arbejdet med klimaforandringer og bæredygtighed i teens univers.
