Te og Klima

Te-og-klima
Klimaforandringerne påvirker verdens teproduktion. De ændringer, vi ser – fra temperaturstigninger og uregelmæssige nedbørsmønstre til øget forekomst af skadedyr – har konsekvenser for afkast og kvalitet.

Klimaforandringer truer teproduktionen

Hvad kunne du tænke dig
at læse om?
Når temperaturerne stiger, regnen udebliver eller kommer i voldsomme skyl, og skadedyr spreder sig, mærkes det hurtigt på tebuskenes trivsel. Klimaforandringerne stiller nye krav til både dyrkning og produktion – og åbner samtidig for spørgsmål: Hvad betyder det for smagen, for bønderne og for fremtidens tekop?

Brancheforeningens indsats

Brancheforeningen for Kaffe og Te tager forandringerne meget alvorligt og arbejder på virksomhedsniveau med en mere ansvarlig produktion, der er implementeret gennem hele værdikæden.

Innovative løsninger

Der arbejdes med innovative løsninger og klimavenlige initiativer i produktionslandene, som skal hjælpe med til at bremse de negative effekter af klimaforandringer og sikre en bæredygtig fremtid for teproduktionen. Det inkluderer bl.a. investering i teknologier som præcisionslandbrug og avancerede vejrforudsigelsesværktøjer, der hjælper producenterne med bedre at forudsige og tilpasse sig de ændrede klimaforhold. Desuden forskes der i udviklingen af mere klimaresistente tesorter, som er tolerante bl.a. overfor ekstreme vejrforhold som tørke og oversvømmelser.

Teen skal fremtidssikres

Svar og løsning på klimaforandringer er ikke kun et spørgsmål om at beskytte en elsket og traditionsrig drik. Det er også afgørende at bevare livsgrundlaget for millioner af tebønder i de teproducerende lande. Ved at yde støtte og opfordre produktionslandene til at tage ansvar og fremme de klimavenlige dyrkningsmetoder bidrager vi alle til en mere ansvarlig og miljøvenlig tilgang, til måden vi forbruger te på.

Teens værdikæde

Teens vej fra spire til kop er lang og går fra dyrkning af tebusken, høst og forarbejdning, via pakning og distribution til bryg af teen sammen med kogende vand og nydelse af den færdige kop te hjemme hos dig.
Hver fase i værdikæden har en værdi, der påvirker det endelige produkt.
En mere bæredygtig teproduktion involverer derfor mange valg og aktører. Når teen skal fremtidssikres, er det nødvendigt med flere tiltag på tværs af hele værdikæden.

Teens lange rejse

Fra plukning af de første blade til fermentering og kvalitetskontrol – teen gennemgår en omhyggelig proces for at opnå sin karakteristiske smag, før den når din kop.

  • Efter 3 – 5 år har tebusken nået en højde på 80 – 90 cm, som er ideel og busken er nu klar til at blive høstet fra.
  • Teen plukkes manuelt eller med maskine. Traditionelt høstes teen ved håndkraft og en erfaren te-plukker kan plukke 30-35 kilo teblade på én dag. Den mængde er lig med 7 til 9 kilo færdigproduceret te.
  • Den nyplukkede te spredes ud på store borde for at ”visne” i ca. 24 timer. Derved reduceres vandet i bladene og bladene bliver bløde.
  • De visne blade skæres i stykker og køres gennem en rullemaskine, som knuser bladcellerne og frigør de safter og enzymer, der giver teen smag.
  • Første tørring – Bladene spredes igen ud på store borde og fermenteres i løbet af et par timer, ved en speciel temperatur og luftfugtighed, som gør bladene brune.
  • Anden tørring – Bladene tørres i en stor ovn. Efter en halv time får bladene den sorte eller mørkebrune farve man kender fra den sorte te.
  • Teen gennemgår kvalitetskontrol for at sikre, at teen opfylder de nødvendige standarder.
  • Teen sorteres efter bladstørrelse – Broken, Småbladet og Dust.
    Herefter pakkes teen i store aluminiumsforede trækasser for at bevare den bedste aroma og smag under transporten.
  • Teen transporteres med skib fra plantagerne til auktionshuse rundt omkring i verden. De største auktioner afholdes regelmæssigt og foregår fx i Mombasa i Kenya, Calcutta i Indien, Colombo i Sri-Lanka men også i London.
  • Størstedelen af verdens teproduktion sælges på de store auktionshuse. Her smages teen af professionelle sensorikere, der vurderer teens kvalitet og bestemmer hvor meget te, hvilke typer te og fra hvilke plantager de ønsker at købe teen fra.
  • Teen pakkes enten som løs te eller i teposer og teen distribueres gennem forskellige kanaler til grossister, distributører, detailhandlere og online markedspladser, inden den ender hos dig.

Klimaforandringer udfordrer teen

Teplanten er afhængig af regn for at opnå den optimale vækst. Forandringer i nedbørsmønstre påvirker udbyttet og både for meget og for lidt nedbør kan være skadeligt.

Udfordringerne kræver en samlet indsats fra alle aktører i teens værdikæde samt forskere og politikere, som alle skal være med til at udvikle robuste strategier, der skal fremtidssikre teproduktionen.

Det gøres bedst ved at fokusere på bæredygtig landbrugspraksis, forskning i klimaresistente tesorter og anvendelse af teknologiske innovationer, der skal være med til at sikre, at teen fortsat kan trives på trods af et skiftende klima.

nedbør

Nedbørsmønstre

Teplanten er afhængig af regn for at opnå den optimale vækst. Forandringer i hvor meget og hvornår det regner, påvirker udbyttet og både for meget og for lidt nedbør kan være skadeligt.

Temperaturstigninger

En stabil temperatur er essentiel for teplantens trivsel. Med skiftende og stigende globale temperaturer får teplanten “stress” og kvitterer med at nedsætte kvaliteten og gøre teen mere modtagelig for sygdomme.
Tea-myg

Skadedyr og plantesygdomme

Varmere vejr kan føre til en stigning i både omfang og mangfoldighed af skadedyr og plantesygdomme. Disse trusler angriber teplanten direkte, hvilket også reducerer udbyttet og teens kvalitet.
temperatur

Nye dyrkningsområder

Klimaforandringerne medfører, at de traditionelle te-dyrkningsregioner bliver mindre egnede til teproduktion. Samtidig kan nye områder, som tidligere var ugunstige, blive potentielle nye teplantager. Det kræver bl.a. flytning af plantager og implementering af nye dyrkningsmetoder at imødekomme de nye klimaforhold.

Teens klimaaftryk

Teens klimaaftryk er en vigtig faktor i forhold til miljøpåvirkning. Ligesom andre fødevarer har teproduktion, distribution og forbrug et klimaaftryk.

Det er en kompleks opgave at kvantificere klimaaftrykket for te præcist, men databaser og analyser har forsøgt at give estimater. For eksempel har Danmarks grønne tænketank, CONCITO, i sin Klimadatabase rapporteret, at et kilo te kan have et klimaaftryk på omkring 4,3 kg CO2, baseret på en livscyklusanalyse.
Emballage påvirker også teens klimaaftryk. Generelt har brevte ofte et højere klimaaftryk end løs te på grund af den ekstra emballage med materialer, der kræver særlig bortskaffelse og affaldssortering.

BKT gør meget for at forbedre dokumentationen af klimaaftrykket og øge transparens i forhold til teens miljømæssige aftryk. Det inkluderer bl.a. bedre information om emballagens påvirkning og oplysning om korrekt affaldssortering.

Fødevarestyrelsen arbejder med at lancere et nyt klimamærke, som introducerer en standardiseret metode til vurdering af fødevarers klimabelastning. Det nye mærke vil være ens for alle og give forbrugerne bedre mulighed for at træffe de bedste miljøhensyn.

Økologi og certificeringer

I mange år har certificeringer været forbrugernes sikkerhed. Teens certificeringer er et symbol på at et produkt lever op til specifikke standarder for etik og miljøbeskyttelse.

I Danmark er bl.a. Økologimærket, Fairtrade-mærket og Rainforest Alliance blandt de mest anerkendte certificeringer. Mange kender disse mærker, som alle har spillet en rolle i at fremme ansvarligt dyrket te og fortsat giver forbrugerne mulighed for at træffe et oplyst valg.

Nogle producenter vælger at fokusere mere på Fairtrade og Rainforest Alliance end på Økologimærket, hvilket afspejler forskellige tilgange til en ansvarlig produktion.

Certificeringer er for mange lig med tillid, til at teen lever op til de specificerede kriterier indenfor etik og miljøhensyn. Men det er vigtigt at huske, at teen ikke behøver en officiel certificering for at være dyrket med respekt for miljøet og under ansvarlige arbejdsforhold. Mange virksomheder vælger at udvikle egne initiativer, som mere direkte støtter deres egne leverandører, som arbejder og prioriterer ansvarlighed.

Den ansvarlige produktion er med til at sikre, at den te, vi drikker, tager vare på miljøet og et hensyn til lokalsamfundet – både nu og i fremtiden.
Ø-mærket i te

FN’s verdensmål

FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling blev vedtaget i 2015. Verdensmålene er blevet et fundament for en global indsats for bæredygtighed og fungerer som en rettesnor for brancher verden over.

SDG-og-te

Verdensmålene og tebranchen

FN’s verdensmål omfatter 17 hovedmål og 169 delmål, som arbejder mod en bæredygtig fremtid for mennesker, natur og klima frem mod 2030.

I tebranchen har FN’s verdensmål skabt inspiration til at fremme bæredygtighed på flere niveauer. De fleste producenter arbejder aktivt med at integrere verdensmålene, især mål 12 om ansvarligt forbrug og produktion. Målet understøtter mere bæredygtige produktions- og forbrugsmønstre, som er afgørende for at reducere branchens miljøaftryk.

Der er også fokus på mål som fødevaresikkerhed, bæredygtigt landbrug (2), adgang til bæredygtig energi (7) og anstændige arbejdsvilkår samt økonomisk vækst (8). Alle er mål som er betydningsfulde, ikke kun for teen men også for samfundet, da de alle bidrager til en mere retfærdig og bæredygtig verden.

Undervisningsforløb om FN's verdensmål

For at øge bevidstheden om te og FN’s verdensmål kan du her på siden tilgå et gratis undervisningsforløb til skolernes mellemtrin og udskoling. Materialet giver en grundig indsigt i, hvordan verdensmålene spiller en central rolle i arbejdet med klimaforandringer og bæredygtighed i teens univers.

te-klima-næste
Forskningsartikler

Læs om den nyeste forskning indenfor te

Te og sundhed

Hvordan påvirker indtag af te din sundhed?

Kontakt os

Du er altid velkommen til at kontakte os med spørgsmål, forslag og andet.

Skriv til os via formularen eller ring til Mette på +45 22 94 94 00.